PS5 vs Xbox Series X? Care e mai bun?

ps5 sau xbox series x

Ce consol─â de gaming e mai bun─â dintre PS5 sau Xbox Series X este marele subiect ├«n lumea jocurilor ├«n 2024. De╚Öi PS5 a fost consola favorit─â, anul acesta se va intensifica competi╚Ťia dintre PlayStation ╚Öi Xbox. Sony a anun╚Ťat c─â deficitul de console PS5 va fi rezolvat ├«n 2023 ╚Öi au dezv─âluit c├óteva jocuri noi interesante precum Forspoken. ├Äntre timp, Microsoft urmeaz─â s─â lanseze unul dintre cele mai mari jocuri din ultimul deceniu, Starfield, ca parte a seriei X pentru Xbox ├«n prima jum─âtate a anului 2023.

PS5 vs Xbox Series X: Specifica╚Ťii

xbox internals specs

De╚Öi specifica╚Ťiile sunt informative, ele nu ofer─â o imagine complet─â a performan╚Ťei. Prin urmare, aceast─â sec╚Ťiune nu este evaluat─â. Cu toate acestea, se poate afirma c─â consola de la microsoft Xbox Series X are hardware superior, inclusiv GPU ╚Öi SSD fa╚Ť─â de Playstation 5.

SpecPS5Xbox Series X
Pre╚Ť~2300 lei (digital edition); ~3000 lei (cu disc)~2800 lei
ExclusivSpider-Man: Miles Morales, Horizon II: Forbidden West, Gran Turismo 7Halo Infinite, Microsoft Flight Simulator, Forza Motorsport 8
Compatibilitate BackwardsAproape toate jocurile PS4, inclusiv titlurile PS4 Pro optimizateToate jocurile Xbox One / Selecta╚Ťi jocuri Xbox 360 ╚Öi jocuri Xbox originale
CPU8-core 3.5 GHz AMD Zen 28-core, 3.8 GHz AMD Zen 2
GPU10.3 teraflop AMD RDNA 212.0 teraflop AMD RDNA 2
RAM16 GB GDDR616 GB GDDR6
L─â╚Ťimea de band─â a memoriei448GB/s560 GB/s
Spa╚Ťiu stocare825 GB custom SSD1 TB custom NVMe SSD
Rezolu╚Ťiemax 8Kmax 8K
Cadre pe secund─âUp to 120 fpsUp to 120 fps
Greutate4.5 kg4.45 kg
Optical Disc Drive4K UHD Blu-ray (Standard PS5 only)4K UHD Blu-ray

PS5 vs Xbox Series X: Design

PS5 este o consolă mare și înaltă, iar Xbox Seria X este o consolă mai mică, mai asemănătoare unui computer.

Xbox Series X are o form─â de turn ├«nalt, cu un aspect solid ╚Öi elegant, fiind ├«n mare parte de culoare neagr─â. Pe de alt─â parte, PlayStation 5 are un aspect mai ├«ndr─âzne╚Ť ╚Öi futurist, cu forme curbe ╚Öi culori contrastante, alb ╚Öi negru.

├Äns─â ambele console sunt foarte silen╚Ťioase ╚Öi pl─âcute de utilizat, indiferent c├ót de mari sau mici sunt.

cea mai buna consola xbox
Consola PlayStation 5

PS5 vs Xbox Series X: Performan╚Ť─â

Warzone 2.0 | Xbox Series S vs. Series X vs. PlayStation 5

Atunci c├ónd vine vorba de performan╚Ť─â, at├ót PlayStation 5, c├ót ╚Öi Xbox Series X sunt console puternice, capabile s─â ofere experien╚Ťe de joc de ├«nalt─â calitate.

PlayStation 5 este alimentat de un chipset AMD Ryzen de genera╚Ťia a opta, care se bazeaz─â pe noua arhitectur─â Zen 2 ╚Öi pe grafica Navi a companiei. Procesorul func╚Ťioneaz─â la 3,5 GHz, iar GPU-ul ofer─â 36 de unit─â╚Ťi de calcul care func╚Ťioneaz─â la 2,23 GHz. ├Ämpreun─â, aceste componente pot gestiona func╚Ťii precum ray tracing, care este o tehnic─â de iluminare puternic─â, rezervat─â p├ón─â acum GPU-urilor scumpe pentru PC-uri high-end.

PS5 suport─â rezolu╚Ťii de ecran mai mari dec├ót majoritatea televizoarelor ╚Öi are, de asemenea, o rat─â de re├«mprosp─âtare mai mare dec├ót majoritatea televizoarelor, ceea ce permite o mi╚Öcare mai fluid─â ├«n jocuri video. Cu toate acestea, jocurile nu folosesc de obicei aceste caracteristici, a╚Öa c─â ele nu sunt ├«nc─â comune.

PlayStation 5 poate crea o experien╚Ť─â de joc mai captivant─â prin utilizarea audio 3D. Noul Tempest Engine de la Sony poate gestiona sute de surse de sunet, ceea ce face ca experien╚Ťa s─â fie similar─â cu Dolby Atmos.

Sony PlayStation 5 are o unitate solid-state drive construit─â special, cu o capacitate de 825 GB. Acest lucru ├«nseamn─â c─â jocurile ╚Öi alte date se pot ├«nc─ârca mult mai repede atunci c├ónd porni╚Ťi PlayStation 5, ceea ce poate ajuta la dep─â╚Öirea unor blocaje de streaming ╚Öi de date.

xbox series x vs sony ps5 performanta grafica tflops
Xbox Series X vs PS5: Performan╚Ť─â Tflops (sursa)

Pe de alt─â parte, Xbox Series X este echipat─â cu un procesor AMD Zen 2 personalizat ╚Öi un GPU RDNA 2, oferind o putere de calcul impresionant─â. Consolei i se al─âtur─â un SSD rapid, care contribuie la ├«mbun─ât─â╚Ťirea performan╚Ťei generale ╚Öi la reducerea timpilor de ├«nc─ârcare. Xbox Series X ofer─â, de asemenea, suport pentru tehnologii avansate, cum ar fi ray tracing ╚Öi upscaling-ul la rezolu╚Ťie 4K.

GPU-ul Xbox Series X are o putere de calcul foarte mare. Poate face 12 trilioane de opera╚Ťii ├«n virgul─â mobil─â pe secund─â (FLOPS). Func╚Ťioneaz─â la o vitez─â blocat─â de 1,825GHz ╚Öi r─âm├óne la aceast─â vitez─â indiferent de situa╚Ťie. Procesorul este un CPU AMD Zen 2 ╚Öi are opt nuclee ╚Öi 16 fire. Dezvoltatorii pot dezactiva SMT pentru a ob╚Ťine o vitez─â de v├órf de 3,8GHz, sau o pot avea activat─â la o vitez─â de baz─â de 3,6GHz.

Xbox Series X suport─â o rezolu╚Ťie de p├ón─â la 8K ╚Öi rate de re├«mprosp─âtare de 120Hz pe televizoarele compatibile. De asemenea, dispune de capabilit─â╚Ťi DirectX ray-tracing ╚Öi de un SSD NVMe intern de 1TB foarte rapid. Acest lucru ├«l face mai rapid dec├ót PS5 ╚Öi poate ajuta la ridicarea timpilor de ├«nc─ârcare de p├ón─â la 40x.

Microsoft face eforturi pentru a reduce timpul necesar pentru ca jocurile s─â porneasc─â pe Xbox One X. Unele dintre modalit─â╚Ťile prin care face acest lucru sunt ├«mbun─ât─â╚Ťirea comunic─ârii dintre controlerul Xbox ╚Öi consol─â ╚Öi permi╚Ť├ónd ca jocurile video s─â fie jucate la o rezolu╚Ťie mai mare, dac─â ave╚Ťi un monitor care accept─â acest lucru.

Ambele console au capacitatea de a rula jocuri ├«n rezolu╚Ťie 4K ╚Öi ofer─â suport pentru rate de cadre ridicate, ceea ce ├«nseamn─â o experien╚Ť─â de joc mai fluid─â ╚Öi mai captivant─â.

├Än concluzie, at├ót PS5 sau Xbox series X sunt console puternice ╚Öi ofer─â performan╚Ťe remarcabile ├«n jocuri. Alegerea ├«ntre ele ├«n func╚Ťie de performan╚Ť─â poate depinde de preferin╚Ťe personale ╚Öi de titlurile exclusive care atrag cel mai mult.

PS5 vs Xbox Series X: Which Is BETTER So Far?

PS5 sau Xbox Series X: Pre╚Ť

PS5 a ├«nregistrat mai mult de doi ani ╚Öi a evoluat constant, av├ónd o gam─â extins─â de jocuri exclusive ╚Öi accesorii impresionante. Consola ofer─â jocuri ├«n rezolu╚Ťie 4K, ├«mpreun─â cu un sistem haptic avansat, un SSD rapid ╚Öi sunet 3D imersiv. Disponibil─â ├«n dou─â variante, PS5 standard cu unitate 4K-Blu-ray la pre╚Ťul de 3000 de lei ╚Öi PS5 Digital Edition (f─âr─â unitate CD) la pre╚Ťul de 2400 de lei, consola poate fi g─âsit─â mai u╚Öor acum.

├Än ceea ce prive╚Öte Xbox Series X, g─âsirea acestuia la un pre╚Ť decent poate fi dificil─â din cauza popularit─â╚Ťii jocurilor next-gen. Cu toate acestea, Xbox Series X are o frecven╚Ť─â mai mare de reaprovizionare la majoritatea comercian╚Ťilor. Pre╚Ťul consolei Xbox Series X este de 2800 de lei ╚Öi ofertele pentru acest model devin din ce ├«n ce mai frecvente. Xbox Series X pare a fi mai dificil de g─âsit dec├ót varianta S care poate fi gasit─â la 1400 de lei, iar pre╚Ťurile lor se men╚Ťin aproape de pre╚Ťurile de v├ónzare ini╚Ťiale.

PS5 sau Xbox Series X: Jocuri

cele mai bune jocuri console

Atunci când vine vorba de jocuri, atât Xbox Series X, cât și PlayStation 5 oferă o gamă impresionantă de titluri exclusiviste și jocuri third-party.

PlayStation 5 are o list─â bogat─â de jocuri exclusive, precum ÔÇ×Spider-Man: Miles MoralesÔÇŁ, ÔÇ×DemonÔÇÖs SoulsÔÇŁ, ÔÇ×Ratchet & Clank: Rift ApartÔÇŁ ╚Öi ÔÇ×Horizon Forbidden WestÔÇŁ. Aceste jocuri sunt aclamate de critici ╚Öi ofer─â experien╚Ťe captivante pentru posesorii de PS5.

Pe de alt─â parte, Xbox Series X beneficiaz─â de serviciul Xbox Game Pass, care ofer─â un acces vast la o bibliotec─â de jocuri, inclusiv titluri exclusive precum ÔÇ×Halo InfiniteÔÇŁ ╚Öi ÔÇ×Forza Horizon 5ÔÇŁ. Acest serviciu ofer─â o experien╚Ť─â de joc ├«n flux continuu, cu noi ad─âug─âri periodice de jocuri.

Ambele console au suport pentru jocuri cross-platform, permi╚Ť├óndu-v─â s─â juca╚Ťi titluri populare indiferent de platforma aleas─â. De asemenea, ambele console au suport pentru jocurile de genera╚Ťie anterioar─â, ceea ce v─â ofer─â acces la o gam─â larg─â de jocuri.

├Än final, alegerea dintre PS5 sau Xbox Series X ├«n func╚Ťie de jocuri depinde ├«n mare m─âsur─â de preferin╚Ťele personale ╚Öi de titlurile exclusive care v─â atrag cel mai mult.

PS5 vs Xbox - Which Console Has The Best Exclusives In 2023?

PS5 vs Xbox Seriex X: Controllere

Controllerul Xbox Series X este similar ├«n mare parte cu modelul Xbox One, av├ónd ├«mbun─ât─â╚Ťiri minore precum texturi ad─âugate pe m├ónere ╚Öi butoane laterale, un D-pad ├«mbun─ât─â╚Ťit ╚Öi un buton ÔÇ×shareÔÇŁ nou ├«n centrul controllerului. Aceste modific─âri subtile contribuie la o prindere mai confortabil─â ╚Öi la o experien╚Ť─â ergonomic─â ├«mbun─ât─â╚Ťit─â. Totu╚Öi, un aspect criticat al acestui controller este faptul c─â func╚Ťioneaz─â cu baterii AA. Utilizatorii vor trebui s─â cumpere ╚Öi s─â ├«nlocuiasc─â bateriile ├«n mod regulat sau s─â investeasc─â ├«n pachete re├«nc─ârcabile separat, ceea ce poate ad─âuga costuri suplimentare ╚Öi poate fi considerat incomod ├«n compara╚Ťie cu un controller care are o baterie re├«nc─ârcabil─â ├«ncorporat─â.

controller xbox series x

Pe de alt─â parte, controllerul PS5 DualSense este o schimbare major─â fa╚Ť─â de DualShock 4, av├ónd o schem─â de culori bicolor─â ╚Öi m├ónere mult mai mari. De asemenea, adaug─â o varietate de func╚Ťii noi, printre care haptic─â extrem de sensibil─â ╚Öi un microfon ├«ncorporat. Feedback-ul haptic este impresionant, imit├ónd senza╚Ťia de obiecte care se rostogolesc ├«ntr-o cutie sau oferind rezisten╚Ť─â realist─â atunci c├ónd ape╚Öi pe un buton. Cu toate acestea, controllerul DualSense ├«nc─â are mult spa╚Ťiu neutilizat (├«n special pe touchpad) ╚Öi feedback-ul haptic are poten╚Ťialul de a te scoate din joc la fel de mult pe c├ót te implic─â ├«n el.

ps5 controller

PS5 sau Xbox Series X: Compatibilitate Backwards

At├ót sistemele PS5, c├ót ╚Öi Xbox One sunt compatibile cu sistemele anterioare, ceea ce ├«nseamn─â c─â pute╚Ťi juca jocuri video mai vechi pe ele. De asemenea, noul sistem Xbox, numit Xbox Series X, poate reda jocuri din fiecare genera╚Ťie Xbox, inclusiv ├«ntreaga bibliotec─â Xbox One, plus anumite jocuri jocuri Xbox 360 ╚Öi Xbox original. Dac─â ave╚Ťi jocuri mai vechi pentru xbox 360, este bine de ╚Ötiut c─â le pute╚Ťi juca pe noul sistem Xbox.

PS5 este compatibil cu aproape toate jocurile PS4, dar nu poate juca jocuri de pe console mai vechi decât dacă acestea sunt disponibile pe serviciul de streaming PlayStation Now pentru jocurile PS3.

PS5 vs Xbox Series X: VR (Virtual Reality)

PlayStation 5 pare a fi alegerea mai bun─â pentru realitatea virtual─â (VR) ├«n compara╚Ťie cu Xbox Series X. PlayStation 5 vine cu o versiune nou─â a c─â╚Ötilor PlayStation VR, compatibil─â direct cu consola. De asemenea, beneficiaz─â de suport extins pentru VR ╚Öi are o putere de procesare mai mare, oferind o grafic─â avansat─â ├«n jocurile VR.

Cu toate acestea, Xbox Series X poate fi o op╚Ťiune bun─â pentru cei interesa╚Ťi de titlurile exclusive Xbox ╚Öi suportul VR prin parteneriate cu alte sisteme VR. ├Än general, PlayStation 5 ofer─â o experien╚Ť─â VR mai complet─â ╚Öi mai accesibil─â ├«n prezent.

PS5 sau Xbox Series X: Cloud gaming

At├ót PS5, c├ót ╚Öi Xbox Series X permit desc─ârcarea ╚Öi jucarea nativ─â a jocurilor, f─âr─â a fi o problem─â major─â pentru jocurile ├«n cloud. PS5 ofer─â op╚Ťiunea PlayStation Plus pentru streaming-ul unor jocuri PS3 ╚Öi PS4, iar Xbox Game Pass Ultimate ofer─â streaming de jocuri pe mai multe platforme. ├Än prezent, Xbox Cloud Gaming este considerat mai avansat ╚Öi mai func╚Ťional.

PS5 vs Xbox Series X: Concluzia

Ambele console, Xbox Series X ╚Öi PlayStation 5, ofer─â o experien╚Ť─â de joc captivant─â ╚Öi de ├«nalt─â performan╚Ť─â pentru pasiona╚Ťii de gaming. Cu toate c─â au caracteristici ╚Öi abord─âri diferite, ambele sunt capabile s─â livreze grafic─â uimitoare, rezolu╚Ťie ├«nalt─â ╚Öi rate de cadre fluide.

Xbox Series X impresioneaz─â prin puterea sa de procesare ╚Öi performan╚Ťele grafice avansate, permit├ónd jocuri ├«n rezolu╚Ťie 4K nativ─â ╚Öi p├ón─â la 120 de cadre pe secund─â. De asemenea, are un catalog extins de jocuri compatibile cu versiunile anterioare ╚Öi servicii precum Xbox Game Pass, care ofer─â acces la o gam─â larg─â de jocuri.

Pe de alt─â parte, PlayStation 5 se remarc─â prin tehnologia sa inovatoare, cum ar fi controllerul DualSense, care aduce feedback haptic ╚Öi trigger adaptiv pentru o experien╚Ť─â mai imersiv─â. Consolele PS5 sunt echipate cu un solid-state drive (SSD) rapid, care permite ├«nc─ârcarea rapid─â a jocurilor ╚Öi accesul rapid la lumea virtual─â.

├Än final, alegerea ├«ntre PS5 sau Xbox Series X depinde de preferin╚Ťele individuale ╚Öi de jocurile preferate. Fiecare consol─â are punctele sale forte ╚Öi ofer─â o experien╚Ť─â de gaming excelent─â. Indiferent de alegere, ambele console reprezint─â o evolu╚Ťie semnificativ─â ├«n lumea jocurilor video ╚Öi promit ore nesf├ór╚Öite de distrac╚Ťie pentru pasiona╚Ťii de gaming.

Întrebări frecvente

PS5 și Xbox Seria X au o unitate de disc?

At├ót PS5, c├ót ╚Öi Xbox Seria X au o unitate de disc, ceea ce le face o alegere bun─â pentru cei care prefer─â mediile fizice. Cu toate acestea, pentru cei care prefer─â desc─ârc─ârile digitale ╚Öi doresc o op╚Ťiune mai ieftin─â, PS5 Digital Edition sau Xbox Series S ar putea fi o alegere mai potrivit─â. Este important de re╚Ťinut c─â aceste op╚Ťiuni nu au disponibil─â o actualizare pentru unitatea de disc extern─â.

Care consol─â gaming e mai performant─â?

Din punct de vedere tehnic, Xbox Series X este considerat a fi mai performant dec├ót PlayStation 5. Xbox Series X are un procesor mai puternic ╚Öi o plac─â grafic─â mai avansat─â, ceea ce ├«i permite s─â ofere o performan╚Ť─â superioar─â ├«n termeni de rezolu╚Ťie, rate de cadre pe secund─â ╚Öi ├«nc─ârcare rapid─â a jocurilor. Cu toate acestea, este important de men╚Ťionat c─â diferen╚Ťa de performan╚Ť─â poate varia ├«n func╚Ťie de jocuri ╚Öi de optimiz─ârile specifice ale fiec─ârei dezvoltatori. ├Än final, alegerea celei mai performante console gaming depinde de preferin╚Ťele ╚Öi nevoile fiec─ârui juc─âtor.

Are PS5 mai mult spa╚Ťiu de stocare dec├ót Xbox Seria X?

PS5 are 667 GB de stocare intern─â, ├«n timp ce Xbox Series X are aproximativ 1 TB. Ambele console au suficient spa╚Ťiu pentru a stoca multe jocuri, dar Xbox are pu╚Ťin mai mult spa╚Ťiu de stocare. Dac─â stocarea devine o problem─â, utilizatorii pot achizi╚Ťiona un SSD sau un hard disk extern.